Чоловік відреставрував сторічну гуцульську хату, використовуючи екологічні матеріали (відео)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Тарас, будівельник з Прикарпаття, нещодавно викупив та відновив старовинну гуцульську хату, зберігши її автентичність та використовуючи лише екологічно безпечні матеріали. Відреставрована оселя тепер доступна для оренди, особливо для військових та їхніх родин.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на ШоТам.

У мальовничих Карпатах на Прикарпатті місцевий будівельник Тарас здійснив унікальний проект з реставрації старовинної гуцульської хати. Минулого року чоловік натрапив на оголошення про продаж столітньої оселі в горах і, незважаючи на складні погодні умови, вирішив її придбати.

“Чи варто відновлювати старі будинки? Можливо, ні. Але хто ми тоді будемо? Кого ми будемо тоді нагадувати? Ніщо не порівняється з тим, коли ви щось відновили”, – розповідає Тарас про своє рішення.

Хата перебувала в аварійному стані: дерево гнило, були дірки. Попри професійний досвід в будівництві, для Тараса це був справжній виклик. Він підняв висоту стелі, прикрасивши її традиційним гуцульським різьбленням, виготовив точну копію вхідних дверей та зберіг автентичне планування, щоб дотриматися традицій гуцулів приймати гостей і танцювати.

“Ми зробили кухню з обіднім столом. Люди були більш зближені: вони прийшли, поїли трішки потанцювали, поспілкувалися. Це така була у мене ідея – зробити будиночок для зближення”, – ділиться Тарас.

У спальні замінили піч на камін, побілили стіни глиняної кімнати, намалювали квіти та встановили велике вікно замість двох маленьких. Тарас зберіг старі меблі та сувеніри, відреставрувавши їх. “У реставрації чоловік використовував лише екологічно безпечні матеріали та натуральне дерево”, – зазначається в статті.

Будинок обладнаний джерельною водою, каналізацією та інтернетом. Після завершення робіт Тарас почав здавати хату в оренду, особливо радий бачити в ній військових з родинами, для яких робить знижку.

“Людина, яка приїхала з міста, там повністю відпочиває всією головою, там така тиша. То чого б ні? Хай люди насолоджуються”, – додає чоловік.

Тарас сподівається, що його приклад надихне інших відновлювати старовинні будинки, зберігаючи культурну спадщину та використовуючи екологічні матеріали.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.