Вшановують в особливий спосіб: день апостолів Петра і Павла

Новини, Суспільство

У суботу, 29 червня, відзначають День апостолів Петра і Павла.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Фіртку.

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

Зі слів священника, святих верховних апостолів Петра та Павла вшановують у Христовій Церкві в особливий спосіб.

“Петро (Симон) є перший Римський Папа. Спершу був простим рибалкою. Павло (Савло) перед своїм наверненням переслідував християн. Після смерті та воскресіння Спасителя ці апостоли почали активно поширювати вчення Господа, віддавши за Нього своє життя. Ісус – опора Церкви. Петро та Павло її вірні пастирі.

Їхнє діло міцне й непорушне до кінця світу. На прикладі цих верховних апостолів збережімо вірність Христові, адже вони мали глибоку посвяту Богові і палку віру”, — зауважує Миколай Микосовський.

Монах наголошує, що це вибранці Божої ласки, великі герої мученицької смерті.

“Поширюймо теж у грішному світі правду про Добру Новину, небесне царство.

Коли ми ще були малими і пасли корови в Карпатах, то в особливий спосіб очікували на літнє свято Петра й Павла. Вже змалку заробляли кошти, адже доглядали ще й чужу худобу, крім своєї. Це було яскраве дитинство без гаджетів.

12 липня (відзначали за старим календарем) зазвичай огорталося сонцем. З тієї миті починали купатися в гірських річках. Юні пастухи об’єднувалися, діставали із рюкзаків чи сумок різні солодощі, соки, солодку водичку тощо і гучно «петрували». Сиділи за так званим «петрівником», тобто великою літерою «П», викопаною в землі на миловидній лісовій галявині. Середина служила за столик. Було весело і хлопцям, і дівчатам від цього дійства на природі. Мали, звісно, місце й цікаві ігри.

Час промайнув. Нині в околицях села Кам’янка на Сколівщині дітей рідко побачиш із коровами, більше всі у смартфонах удома. Переважно дорослі їх пасуть по черзі за селом. А дитинство минає вітром. Можливо, буде, що потім згадати з реальності”, —  резюмував священник.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.