На Івано-Франківщині облаштують меморіал із сотні мацев, знайдених під радянським пам’ятником (відео+фото)

Новини, Суспільство

У селищі Чернелиця на Івано-Франківщині зробили надзвичайну археологічну знахідку – близько 100 старовинних єврейських надгробків, захованих під радянським монументом.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Версії ІФ.

Ця подія може стати ключовою для збереження історичної пам’яті регіону.

Несподівана знахідка вразила мешканців Чернелиці на Івано-Франківщині. Під час демонтажу радянського пам’ятника у центрі селища було виявлено близько сотні єврейських надгробків – мацев, які десятиліттями слугували фундаментом для монумента.

Понад 70 років пролежали під шаром бетону. На Франківщині облаштують меморіал із сотні мацев

Іван Скрип’юк, голова місцевої громади, поділився подробицями цієї незвичайної знахідки:

“Ми не знали їхньої кількості. Тобто чотири сходинки у чотири ряди по периметру були виставлені ці мацеви. І тому це був трохи шок для людей, що тут їх така кількість. Ми вивезли приблизно вісім тракторних причепів оцих мацев”.

Понад 70 років пролежали під шаром бетону. На Франківщині облаштують меморіал із сотні мацев

Експерти вже встигли оцінити історичну цінність знайдених артефактів. Ігор Перельман, директор єврейської громади в Івано-Франківській області, зазначив:

“Це — поодинокий випадок. На єврейських надгробках таке дуже рідко можна зустріти. Подібне трапляється в Румунії. Я не знаю, чому вони так зробили. Про це фахівці, історики розкажуть, чому тут надпис німецькою”.

Понад 70 років пролежали під шаром бетону. На Франківщині облаштують меморіал із сотні мацев

Найдавніший з виявлених надгробків датується 1770 роком, що робить цю знахідку однією з найважливіших на заході України за останнє десятиліття. Мацеви розповідають історії людей різних професій – від медиків до виноробів.

“Щось було повʼязане з виноробством або спиртовиробництвом. Є, що чоловік займався виробами зі шкіри. Кожна мацева — це історична памʼятка і дуже-дуже цікава. Вона означає, що людина чимось займалася, чомусь присвячувала життя”, — говорить Ігор Перельман.

Голова громади Іван Скрипʼюк розповідає, що до початку 40-х років XX століття в Чернелиці жили 50 єврейських родин. Там досі збереглися будинки, в яких мешкали євреї, а також стіни синагоги та кладовище, на якому вціліли нижні частини мацев. Тож на цьому цвинтарі планують облаштувати меморіал із надгробків, які знайшли в центрі селища.

Понад 70 років пролежали під шаром бетону. На Франківщині облаштують меморіал із сотні мацев

Понад 70 років пролежали під шаром бетону. На Франківщині облаштують меморіал із сотні мацев

Громада Чернелиці вже має плани щодо збереження цієї важливої частини своєї історії. На місцевому єврейському кладовищі планується створення меморіалу з використанням знайдених надгробків.

“Або це буде стіна пам’яті, або воно буде на землі, під фундамент змонтовано. Все фінансування — це пожертви людей, тих, хто вважає міцвою це зробити”, – додає Ігор Перельман.

Проєкт меморіалу планують реалізувати до кінця літа 2024 року, зберігаючи пам’ять про єврейську громаду, яка колись складала значну частину населення Чернелиці.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.