У франківській ОДКЛ зі шлунку 6-річної дівчинки дістали кілограмовий трихобезоар (скріншот)

Здоров'я, Новини, Суспільство

У Івано-Франківській обласній дитячій клінічній лікарні зі шлунку 6-річної дівчинки дістали кілограмовий чтрихобезоар, сформований з волосся.

Про це повідомив очільник медзакладу Тарас Мельник, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Бліц-інфо.

“Це трапляється частіше, ніж ви могли б подумати: 6-річна Вероніка потрапила в ОДКЛ зі скаргами на відмову від їжі, інших насторожуючих симптомів не було, результати аналізів були в нормі. Амбулаторне лікування не викликало позитивного ефекту, тому дівчинку було госпіталізовано в гастроентерологічне відділення. Rtg дослідження шлунково-кишкового тракту допомогло виявити стороннє тіло в шлунку, а ФЕГДС підтвердила наявність тріхобезоару. Завдяки злагодженій роботі команди гастроентерологів, анестезіологів і хірургів пацієнтку було успішно прооперовано, і стороннє тіло сформоване з волосся (вагою 1 кг!) видалено. Так що пильнуйте, щоб ваші діти не їли волосся, бо наслідки можуть бути такими”, – повідомив медик.

Безоарами (від франц. – bezoard) називаються чужорідні тіла, що утворюються в самому шлунку внаслідок попадання в нього, перш за все з їжею, таких її компонентів, які не перетравлюються, а накопичуються і формують його. Відомо багато різних безоарів: фіто-, тріхо-, щеллако-, піксо-, себо-, гемато- (із згустків крові), лактобезоари (складаються з лактози і казеїну – у недоношених дітей при штучному вигодовуванні), псевдо-, полібезоари і ін..

У людини безоари зустрічаються відносно рідко. У світовій літературі до 1991 року було описано близько 400 випадків. Але ще рідше дана патологія відмічається в дитячому віці, і у зв’язку з цим дитячі хірурги недостатньо знайомі з причинами формування, клінікою і діагностикою цього захворювання. Найчастіше у дітей зустрічаються фіто- і трихобезоари. Причиною утворення фітобезоарів у дітей можуть стати (при значному вживанні) таких рослинних продуктів, як груші, виноград, інжир, горіхи, персик, апельсини і ін.. Серед них в літературі найчастіше повідомляється про діоспіросбезоари, що формуються з хурми.

Трихобезоари утворюються при попаданні в шлунок волосся, шерсті і зустрічаються у дітей (частіше у дівчаток), що мають шкідливу звичку або патологічну схильність висмикувати, жувати і проковтувати волосся на голові, брови і вії (тріхотілломанію), шерстяні вироби. У результаті в шлунку утворюється “волосяна пухлина”, що складається з клубка переплетеного і склеєного волосся, просоченого харчовими масами і слизом. У дітей можуть утворюватися піксобезоари в результаті проковтування жувальної гумки або пластиліну. Інші види безоарів у дітей практично не зустрічаються.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.