Уряд визначив випадки, коли лікарні можуть надавати платні послуги

Новини, Суспільство

Кабінет міністрів України визначив перелік випадків, в яких державні та комунальні заклади охорони здоров’я зможуть надавати медичні та додаткові послуги, які не покриваються програмою медичних гарантій – тобто платно.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на відповідну постанову уряд ухвалив на засіданні 5 липня. Однак вона почне діяти з 1 січня 2025 року.

За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, ухвалене рішення – необхідний крок до прозорості медичної системи та унормування фінансових надходжень до медичних закладів.

“Це сприятиме скороченню неформальних платежів та зменшенню випадків корупційних порушень, оскільки кожен пацієнт буде чітко знати, що покривається і що не покривається програмою медичних гарантій.

Оплати за “КТ з контрастом”, які нібито не покриваються державою, та інші способи шахрайського вимагання коштів з пацієнтів, мають залишитися у минулому. Медичні заклади мають достатньо часу, щоб сформувати переліки та належним чином проінформувати пацієнтів”, – пояснив посадовець.

Відтак українці з 1 січня 2025 року повністю оплачуватимуть:

  • звернення без направлення лікаря, крім випадків, коли воно не вимагається;
  • медичні послуги за договорами з юридичними особами;
  • медпослуги закладів охорони здоров’я сектору безпеки і оборони та Державного управління справами пацієнтам, які не належать до визначеного контингенту;
  • послуги, які не входять до Програми державних гарантій.

Також постановою Кабміну врегульовано питання додаткових послуг під час надання основної медичної допомоги, які здійснюватимуться за оплату пацієнтом, зокрема це стосується:

  • надання медичних послуг за місцем проживання чи перебування пацієнта за умови, що це не спричинено його медичним станом, а бажанням;
  • можливість самостійно обрати лікаря при отриманні спеціалізованої медичної допомогти в плановому порядку в стаціонарі;
  • перебування в палаті з підвищеним рівнем комфорту та сервісу за побажанням пацієнта.

До 1 січня 2025 року Міністерство охорони здоров’я має переглянути таблицю медичних послуг із кодами національних класифікаторів таким чином, щоб вони відповідали послугам у Програмі медичних гарантій, вартість для населення яких покриває держава.

Надалі медичні послуги, які не входитимуть до Програми медичних гарантій, будуть платними.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.