Громада Вигоди виступила проти будівництва міні-ГЕС на річці Свіча

Новини, Суспільство

У селищі Вигода на Івано-Франківщині розгорнулася гостра дискусія навколо планів будівництва міні-гідроелектростанції на річці Свіча. Місцеві жителі активно виступають проти проєкту, наголошуючи на потенційній екологічній шкоді. 

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Версії.

Вчора на сесію селищної ради, яка мала розглянути відповідне рішення прийшла громадськість. Люди вимагали, щоб місцеві депутати не приймали рішень, які дадуть можливість будувати на річці Свічі ГЕС. В результаті рішення не прийняли.

Історія конфлікту навколо будівництва міні-ГЕС на річці Свіча

Хронологія подій

  • 2018 рік: внесення змін до генплану селища
  • 2020 рік: ухвалення рішення про зміну цільового призначення землі
  • 19 березня 2023 року: зустріч громади з представниками компанії “Екоенергетика”
  • 3 липня 2023 року: позачергова сесія Вигодської селищної ради

Позиція компанії-забудовника

Антон Сенюк, представник “Екоенергетики”, заявляє:

“У Вигоду ми приїхали винятково з пропозицією. Є дамба, є водосховище, є вода — створені умови, щоб виробляти електроенергію. Наша пропозиція до громади була така: є можливість зробити проєкт, можна генерувати електроенергію, платити податки, створювати робочі місця.”

Аргументи “за” і “проти” будівництва міні-ГЕС

Позиція прихильників проєкту

  • Створення нових робочих місць
  • Берегоукріплення та зарибнення річки
  • Запобігання підтопленню житлових будинків

Застереження противників будівництва

  1. Екологічні ризики:
    • Анатолій Павелко, юрист-еколог: “У результаті будівництва ГЕС можуть виникнути непередбачувані зміни гідрологічного режиму, тому що має відбуватися забір води.”
  2. Правові аспекти:
    • Відповідь СБУ: “Річка Свіча є ландшафтним заказником, тому будівництво об’єктів енергетики на ній є порушенням закону “Про природно-заповідний фонд України”.”
  3. Питання якості досліджень:
    • Віталій Марків, місцевий рибалка: “Я жодного разу тут не бачив якихось моніторингових груп, щоб хтось десь займався розрахунками.”

Галина Басараб живе поблизу дамби, що розташована на річці Свіча. На цьому місці представники товариства “Екоенергетика” планують збудувати ГЕС. Жінка розповідає, що під час повеней рівень води в річці сильно підіймається, не вистачає 40 сантиметрів до того, щоб вода дісталася до вулиці та затопила господарства.

“Якщо ця мінігідроелектростанція буде побудована, вода стоятиме, вона не буде протікати. Дорога — вище, ми — нижче. І я впевнена, що нас просто тут заллє. Думаю, для збереження екології цю річку краще не чіпати, адже тут будуть будувати водосховище, в якому буде зелена вода, тобто структура води зміниться. А воду з нашої Свічі пʼє і Долина, і Болехів, і Гошів, і Моршин”, — каже Галина Басараб.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.