На Івано-Франківщині виявили випадок псевдотуберкульозу: як захиститися від небезпечної недуги

Здоров'я, Новини, Суспільство

Вперше за 20 років на Івано-Франківщині виявили випадок псевдотуберкульозу. Ця небезпечна інфекція може передаватися через забруднені продукти. Дізнайтеся, як уберегтися від хвороби та розпізнати її симптоми.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Версії.

Що таке псевдотуберкульоз і чому він небезпечний?

Псевдотуберкульоз – це інфекційне захворювання, яке передається від тварин до людини. Основним шляхом зараження є вживання забруднених продуктів, особливо тих, що не пройшли термічну обробку.

Директор КНП «ЦПМКДД» Ольга Савчук пояснює:

«Ми сьогодні заходимо в еру захворювань, які раніше зустрічалися лише казуїстично, подекуди, або взагалі були відомі лише зі сторінок підручників. І псевдотуберкульоз – одне із них. Це інфекційне захворювання, джерелом якого для людини є тварини. Механізм передачі – фекально-оральний, переважно через забруднені харчові продукти, які не пройшли термічну обробку. Це може бути свіже молоко, сир, сметана чи овочі. І здебільшого мова йде саме про сільську місцевість. Упродовж останніх 20 років у нашому регіоні псевдотуберкульоз не реєстрували. Це пов’язано з тим, що і кращий був ветеринарний догляд, і тварини не хворіли тварини, а також – з рівнем нашого імунітету. Якщо він високий і здатний боротися зі збудником, який потрапляє в організм, хвороба не розвивається. Але останнім часом ми спостерігаємо системне зниження імунітету у дорослих.»

 

Симптоми та перебіг захворювання

Початкові симптоми псевдотуберкульозу можуть бути неспецифічними:

  • Загальна слабкість
  • В’ялість
  • Болі в суглобах
  • Субфебрильна температура
  • Зниження апетиту

З часом стан погіршується:

  • З’являються різкі болі в животі
  • Порушується робота кишківника
  • Виникає характерне висипання у вигляді “шкарпеток”, “рукавичок” і “каптура”

Ускладнення псевдотуберкульозу

Захворювання може призвести до серйозних ускладнень:

  • Ураження внутрішніх органів (печінки, селезінки, лімфатичних вузлів)
  • Кишкова непрохідність
  • Печінкова недостатність
  • Можливий спонтанний розрив селезінки

Як захиститися від псевдотуберкульозу?

Оскільки специфічної профілактики не існує, важливо дотримуватися простих правил безпеки:

  1. Не купувати продукти на стихійних ринках
  2. Проводити термічну обробку всіх продуктів
  3. Ретельно мити та обробляти овочі та фрукти
  4. Використовувати безпечні методи приготування домашніх молочних продуктів

Ольга Савчук наголошує:

«Перше – не купувати жодні продукти, а тим паче молочні, на стихійних ринках. І звичайно усе має проходити термічну обробку. Овочі також – їх необхідно помити, почистити й зварити. Якщо є велике бажання мати домашній сир, то можна зробити його самостійно в себе дома і теж за допомогою термічної обробки, – додає Ольга Савчук. – Зараз є дуже багато гаджетів, які допомагають сквашувати сир, але при цьому проводиться пастеризація продукту. До того ж окрім псевдотуберкульозу у придбаних в неналежному місці продуктах може бути велика кількість інших бактерій, чи навіть гельмінтів. Тому варто пам’ятати – еко це дуже добре, але тільки в тому випадку, якщо ставитися до цього адекватно».

Пам’ятайте, що вчасне звернення до лікаря та правильна діагностика є ключовими факторами успішного лікування псевдотуберкульозу. Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.