Прикарпатців застерігають про виникнення аварійних ситуацій в електромережах

Війна, Новини, Суспільство

Уже тривалий час на Прикарпатті стовпчик термометра показує +30 градусів і більше. Така спека дається важко не лише людям, а й електричному обладнанню. Чим вища температура, тим існує більша загроза виникнення аварійних ситуацій в електромережах.

Про це розповідають в пресслужбі “Прикарпаттяобленерго”, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Так, для запобігання пошкодження обладнання та аварійних відключень електропостачання, щороку АТ “Прикарпаттяобленерго” розробляє комплекс заходів з підготовки обладнання до роботи в період високих температур.

“На жаль, ці заходи не завжди можуть запобігти пошкодженню обладнання. Лише в Івано-Франківську за минулий тиждень було пошкоджено 11 кабельних ліній 10 кВ.

На ліквідацію аварійних знеструмлень у спеку необхідно більше часу, ніж при нормальній температурі.

Проведення робіт на відкритій місцевості при температурі вище 30 градусів може бути небезпечно для здоров’я та життя бригад енергетиків, тому роботи обмежуються в часі”, — зазначають в “Прикарпаттяобленерго”.

Серед поширених проблем у відомстві вказують ймовірність виходу з ладу кінцевих муфт кабельних ліній електропередачі.

Як приклад — нещодавня аварія в Івано-Франківську на ПС 35 кВ, коли через спеку загорілася кінцева муфта в комірці 10 кВ.

Кінцева муфта встановлюється для забезпечення електричного з’єднання кабельної лінії з відповідним електрообладнанням мережі, що забезпечує електропостачання споживачів. Відповідно, вихід з ладу муфти супроводжується виникненням пожежі та  може призвести до пошкодження самого обладнання, на заміну якого необхідний час та матеріальні ресурси. До слова, в особливо спекотні дні дві з п’яти аварій трапляються саме через вихід з ладу кінцевої муфти.

Існує також загроза виходу з ладу високовольтного оливо- і мастиконаповненого обладнання та обладнання, яке працює під тиском.

Під впливом високих температур тиск в середині обладнання збільшується, що може спричинити витік ізоляційної речовини. Ізоляційні олива та мастики є легкозаймистими речовинами, їхній витік несе велику небезпеку пожежі. Крім того, при недостатньому рівні оливи знижується рівень ізоляції струмопровідних частин електрообладнання, що призводить до виходу його з ладу.

Зокрема, висока температура заразом зі збільшенням електричного навантаження може спричини перегрів силових трансформаторів. При перегріві через високу температуру можливий пробій ізоляції та, як наслідок, також необхідність заміни обладнання.

Окрім цього, спека може спричинити провисання повітряних ліній електропередачі. А під час гроз з сильними поривами вітру, котрі трапляються після проходження спекотного періоду, це призводить до коротких замикань на повітряних лініях з можливими обривами проводів.

Важливо, при виявленні обірваного проводу відійти від нього на відстань від восьми метрів та повідомити про ситуацію кол-центр АТ “Прикарпаттяобленерго” (0 800 50 40 20).

“Та щоб аварійних ситуацій було менше, споживачів просять без потреби не вмикати енергоємні прилади, що створюють значне навантаження на мережу.

Окрім цього, категорично забороняється розводити вогнища поблизу енергооб’єктів, а також залишати біля них легкозаймисті речовини”, — застерігають в “Прикарпаттяобленерго”.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.