Як мешканці західних областей ставляться до Росії та росіян — опитування КМІС

Війна, Новини, Політика

Після повномасштабного вторгнення до 79% зросла частка тих, хто хоче мати закриті кордони, візи та митницю з росіянами. На заході країни цей показник складає 80%.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

До травня 2024 року показник лишається практично незмінним і фактично лише трохи знизився, але все одно становить 75%.

Лише 12% опитаних українців сьогодні хотіли б, щоб країни були дружніми, і лише 0,3% хотіли б об’єднання країн в одну.

КМІС запитує про ставлення до росіян та її громадян упродовж 15 років. За цей час можна побачити градацію ставлення українського суспільства до східного сусіда.

Так, до 2014 року у всіх регіонах переважна більшість бачили країни дружніми з відкритими кордонами, без віз і митниць.

Навіть перед широкомасштабним вторгненням у 2022 році лише на заході трохи більше частини населення виступали за закриті кордони, візи та митниці (а 40% при цьому хотіли, щоб країни були дружніми).

Станом 2024 рік у всіх регіонах України переважна більшість населення хоче мати з Росією закриті кордони, візи та митниці. Зокрема, серед жителів сходу, 67% так вважають, а серед жителів півдня — 69%. На заході таку думку підтримують — 80%.

У продовж 17-23 лютого та 16-22 травня 2024 року Київський міжнародний інститут соціології провів два окремих власних всеукраїнських опитування громадської думки «Омнібус», до якого за власною ініціативою додав запитання про те, якими українці бачать відносини з Росією, а також які асоціації українці мають про Росію та простих росіян.

Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів у всіх регіонах України опитали 1 052 респонденти протягом 17-23 лютого і 1 067 респондентів протягом 16-22 травня.

Опитування проводили з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України, яка контролювалася Урядом України.

До вибірки не включали жителів територій, які тимчасово не контролюються владою України (водночас у кожній вибірці близько 2% — це українців, які переїхали з окупованих територій), а також опитування не проводили з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.