Івано-Франківський суд визнав громадянина Туркменістану винним у вбивстві студентки з Болгарії

Кримінал, Новини

Івано-Франківський міський суд визнав громадянина Туркменістану Ельдара Астанова винним у вбивстві студентки з Болгарії Дішлі Елі Зії.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне.

Ельдар Астанов у суді заперечив свою вину. Попри це, його визнали винним в умисній травмі Дішлі Елі Зії, що спричинила її смерть, а також у зберіганні наркотиків без мети збуту.

Суд призначив Астанову 10 років у в’язниці та один рік у виправному центрі. Утім, на підставі ч. 1 ст. 49 та ч. 5 ст. 74 Кримінального кодексу України його звільнили від другого покарання через закінчення термінів давності.

Як ідеться у вироку, строк ув’язнення громадянина Туркменістану обчислюватимуть з часу його затримання. Також до цього терміну зарахували час, який Астанов відбув під вартою під час розгляду справи, — з 13 червня 2017 року до 24 липня 2019 року.

Згідно зі ст. 72 Кримінального кодексу України, один день попереднього ув’язнення відповідає двом дням позбавлення волі.

Вбивство болгарської студентки на Франківщині

Ельдар Астанов та Дішлі Елі Зія навчалися на факультеті стоматології в Івано-Франківському національному медичному університеті.

Слідчі з’ясували, що 31 травня 2017 року між ними виник конфлікт. Обвинувачений кілька разів вдарив її руками по обличчі й тілу, згодом — дерев’яною палицею. Всього Ельдар Астанов завдав Дішлі Елі Зії приблизно 20-30 ударів.

“Астанов спричинив закриту черепно-мозкову травму з крововиливами у м’які тканини голови в лівій тім’яно-скроневій ділянці, перелом кісток основи та склепіння черепа, травму колінних суглобів, переломи 5-11 ребер, а також синці.

Після цілеспрямованого удару в голову потерпіла могла деякий час жити до 24 годин, після чого настала її смерть”, — йдеться у матеріалах суду.

Справа студента з Туркменістану Ельдара Астанова

Студентка з Болгарії Дішлі Елі Зія зникла в ніч на перше червня 2017 року. Її тіло, запаковане у валізу, знайшли через 12 днів у ставку села Світанок Рогатинської громади. Тоді за підозрою умисного вбивства поліцейські затримали студента з Туркменістану, співмешканця та одногрупника загиблої Ельдара Астанова.

14 червня 2017 року Івано-Франківський міський суд обрав йому запобіжний захід — тримання під вартою. 24 липня 2019 року рішенням обласного апеляційного суду Астанова випустили із СІЗО.

5 вересня 2019 року колегія суддів, яка розглядала справу в Івано-Франківському міському суді, заявила про самовідвід. Після цього справу Ельдара Астанова розглянули у Богородчанському районному суді.

У суді щодо справи про вбивство болгарської студентки допитали свідків. На засіданні, яке відбулося 2 липня 2021, адвокати просили відпустити Астанова під нічний арешт. Тоді цілодобовий домашній арешт для Ельдара Астанова продовжили.

Версія свідка у справі Ельдара Астанова

Як ідеться у матеріалах справи, інший іноземний студент Івано-Франківського медичного університету товаришував з Ельдаром Астановим та Дішлі Елі Зією. Напередодні загибелі дівчини, 31 травня 2017 року, він прийшов у квартиру, яку винаймав Астанов, і побачив у Зії синець на переніссі та травмовану руку.

1 червня свідок повернувся у помешкання Астанова. Слідчі з’ясували, що тоді обвинувачений розповів товаришу про смерть Дішлі Елі Зії.

“Ельдар Астанов розповів, що між ним та дівчиною виник конфлікт. Дішлі Елі Зія послизнулася у ванній кімнаті та втратила свідомість, він намагався її врятувати. Обвинувачений просив свідка допомогти сховати тіло потерпілої”, — йдеться у вироку суду.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.