Ердоган погрожує Ізраїлю вторгненням. Там його порівняли з Хусейном (відео+фото)

Новини, Політика

У неділю, 28 липня 2024 року, турецький президент Реджеп Таїп Ердоган вперше виступив з погрозою безпосереднього військового вторгнення до держави Ізраїль.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на телеграм-канал Гудзінський NEWS 🇺🇦.

 Сказав це Ердоган у місті Різе на зустрічі з представниками очолюваної ним Партії справедливості і розвитку, передає турецька державна інформагенція Anadolu.

@gudzinskiy_life #ердоган #хусейн #ізраїль #туреччина #війна #політика #карабах #лівія #путін #анкара #єрусалим ♬ [Horror · SF system] BGM such as suspense – Studio Innocent

Перераховуючи, зокрема, свої досягнення і втрати в політиці та економіці, Ердоган висловив жаль з приводу того, що Туреччина ще не є настільки сильною щоб воювати з Ізраїлем.

За його словами, якби оборонна галузь Туреччини дійсно була такою сильною, як хотілося б, Ізраїль “не зміг би зробити те, що він зробив з Палестиною”, пише Anadolu.

Далі агенція наводить пряму мову Ердогана:

“Так само, як ми увійшли до Карабаху, як ми увійшли до Лівії, ми зробимо з ними те саме. Але поки що ми нічого не можемо зробити. Тож ми просто повинні бути сильними, щоб ми могли зробити ці кроки. Давайте зробимо ці кроки. Якщо ми не можемо сьогодні попрощатися з Ізраїлем”.

Реакція Ізраїлю

Очільник МЗС Ізраїлю Ісраель Кац порівняв Ердогана з іракським диктатором Саддамом Хусейном.

“Ердоган йде шляхом Саддама Хусейна і погрожує напасти на Ізраїль. Йому варто лише згадати, що там сталося і чим це закінчилося”, – написав він.

Війна в Іраку

Війна в Іраку тривала у 2003-2011 роках. Вона розпочалася 20 березня 2003 року зі вторгнення збройних сил міжнародної коаліції під проводом армії США та Великої Британії для повалення режиму іракського диктатора Саддама Хусейна.

30 червня 2004 року Хусейна та 11 інших членів баасистського режиму, серед яких були й колишні прем’єр-міністр Тарік Азіз та міністр оборони Султан Хашимі, передали іракській владі.

5 листопада 2006 року Вищий кримінальний трибунал Іраку засудив Хусейна до смерті через повішення за звинуваченням в розправі над 148 шиїтами в Ед-Дуджейлі 1982 року. Вирок було виконано 30 грудня того ж року.

  • Перед цим Ердоган звинувачував Ізраїль у “військових злочинах” проти палестинців.
  • Також Туреччина надала документи для справи, порушеної Південною Африкою проти Ізраїлю у Верховному суді ООН за звинуваченням у нібито вчиненні геноциду проти палестинського цивільного населення.
Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.