З початку року на Прикарпатті втопились 32 людини, серед них — троє дітей: основні правила поведінки на воді

Новини, Суспільство

Правила поведінки на воді прості — не вживати алкоголь, завжди перевіряти дно перед тим, як зайти у воду, не купатися у спеку, бо через перепад температури можуть виникнути судоми.

Про це інформує щоденна – онлайн газета Голос ІФ з посиланням на речницю Держслужби з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області Христину Перцович.

«Першопричиною виникнення випадків загибелі на воді є відсутність культури безпеки у населення і незнання та недотримання простих правил поведінки на річках чи на озерах.
Так, чимало трагедій трапляється через те, що люди входять у воду в стані алкогольного сп’яніння чи лізуть у воду в незнайомому місці зі швидкою течією. Потонути можна, як в гірській річці, так і у потічку.
Якщо ж ви під час купання відчуваєте, що втрачаєте сили, не соромтеся кликати на допомогу. Кричіть та махайте руками, щоб привернути увагу рятувальників або людей на березі.
Найважливіше — зберігайте спокій. Паніка лише виснажить вас і ускладнить ситуацію», — пояснила речниця.

Як наголосили рятувальники, основними умовами безпеки на воді є купання у спеціально обладнаних місцях, дотримання правил поведінки під час купання і катання на плавзасобах та постійний контроль за дітьми у воді з боку дорослих.

“Безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби. Заходити у воду потрібно повільно, дозволяючи тілу, адаптуватися до зміни температури повітря.

У воді варто знаходитися не більше п’ятнадцяти хвилин, не рекомендується купатися наодинці, а також купатися біля крутих, стрімких та зарослих густою рослинністю берегів.

Перед тим, як стрибати у воду, обов’язково потрібно переконатися в безпеці дна та достатній глибині водоймища. Завжди враховуйте, що рельєф дна часто змінюється. Тому місце, яке було безпечним минулого року, цього року може стати небезпечним, шляхом, новоутворених ям.

Пірнати можна лише там, де є для цього достатня глибина, вода прозора та рівне дно. Під час купання не потрібно робити зайвих рухів, не потрібно тримати свої м’язи у постійному напруженні та не порушувати ритму дихання.

Ніколи й не за яких умов не заходьте у воду у стані алкогольного сп’яніння. Адже найчастіше через цю причину гинуть на водоймі дорослі.

Оцінюйте свої фізичні можливості, не запливайте надто далеко, особливо в незнайомих водоймах. Обов’язково пильнуйте за дітьми”, — наголосила Христина Перцович.

Водночас, якщо хтось тоне, не намагайтеся врятувати людину самостійно, якщо ви не підготовлені. Натомість спробуйте кинути їй рятувальний засіб (мотузку, плавзасіб) та повідомте рятувальників.

Аби мінімізувати кількість летальних випадків, працівники ДСНС проводять рейди водоймами області. Такі рейди, а їх з початку року провели близько 200, відбуваються щоденно у всіх районах Івано-Франківщини.

Нерідко на берегах водойм перебувають діти та підлітки без нагляду дорослих. Це вкрай небезпечно. Адже діти можуть потонути буквально за декілька хвилин, особливо, якщо вони залишені без нагляду біля води.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.