Підсумки прес-конференції: Зеленому простору довкола Івано-Франківського міського озера бути! (відео+фото)

Новини, Суспільство

5 вересня  о 10:00 год., біля Івано-Франківської міської ради відбулася прес-конференція активістів Громадської ініціативи за вільний простір довкола міського озера та створення Парку ветеранів.

Про це пише та показує щоденна – онлайн газета Голос ІФ.

У прес-конференції прийняли участь представники ГО «Небайдужі франківчани», ГО «Народна рада Прикарпаття» та ГО ІВУВ АТО «Воїн України».

Подробиці у відео від Голос ІФ:

Прес-конференцію розпочав головуючий на попередніх зборах Громадської ініціативи, голова ГО “Небайдужі франківчани” Богдан Козак.

Активіст відзначив, що сьогоднішня прес-конференція проходить з метою більш ширшого інформування громадськості, про ситуацію, яка склалася довкола Івано-Франківського міського озера.

«Ми не проти реабілітаційних центрів, але проти забудови зеленої зони. У 2018 році міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків обіцяв, що на цій ділянці буде зелена зона, дитячий парк чи розваги», — зазначив Богдан Козак.

«Коли я прочитав останнє рішення судів щодо даної земельної ділянки, чітко прослідковується, що мер має бажання, мав бажання чи має ще бажання заволодіти землею площею 4 га., вартість якої становить протів 300 мільйонів гривень, тобто мер з компанією вирішив позбавити громаду Івано-Франківська цих грошей» – підкреслив активіст.

Пан Богдан повідомив, що під час передачі земель в оренду забудовникам, були допущені істотні порушення чинного законодавства, зокрема мером Русланом Марцінківим в 2020 році було введено депутатів в оману і замість того аби договір оренди із БК «Гаразд України» закінчився через місяць його ще раз продовжили.

«Такі дії мера не відповідають інтересам громади» – додав пан Богдан.

Представник ГО «Народна рада Прикарпаття» Любомир Волосянко висловився на підтримку збереження зеленого простору довкола Івано- Франківського міського озера та створення Парку ветеранів.

«Я хотів би нагадати, що це продовження історії, а не якийсь початок. У «Народної ради Прикарпаття» ще в 2017-2018 році щодо цієї ділянки були суперечки. Шукали документи, як все відбувалося, тому це — не нова історія. Тоді вдалося знайти компроміс.

У той час міський голова Івано-Франківська прийняв нашу пропозицію. І всі пам’ятають це. Я би хотів сказати, що в цій ситуації я бачу, що ми проходимо певний іспит. Як і місцеві жителі, так і місцева влада» – зазначив Любомир Волосянко.

Щодо Реабілітаційного Центру Любомир Волосянко запропонував побудувати його у більш зручному місці, наприклад у ЦМКЛ по вул. Мазепи.

Також проти забудови зеленого простору та на підтримку створення Парку ветеранів виступив і заступник голови ГО ІВУВ АТО «Воїн України» Ростислав Гудзінський.

«Ми порадилися зі своєю організацією та дійшли спільного висновку, що не підтримуємо будову реабілітаційного центру саме там.

І це не тому, що ми проти реабілітаційних центрів. Ми за те, щоб їх будували у зручних місцях, де лікарі можуть надавати допомогу військовим.

Є більше зручне місце для цього — вулиця Мазепи, Центральна міська лікарня. Тим паче, що є погодження з головним лікарем. Тарас Масляк каже, що на території лікарні можна побудувати прекрасний реабілітаційний центр не на 500 метрів, де людям не буде, де пройти» – зазначив Ростислав Гудзінський.

Також активіст відмітив, що один із ініціаторів створення на землях міської ради (громади) Реабілітаційного центру окрім того, що є діючим офіцером ЗСУ, балотувався від правлячої у місті партії на виборах і пов’язаний бізнес – інтересами із забудовником наближеним до влади.

«Тому чого тут більше суспільного чи комерційного у діях військового ЗСУ робіть висновки самі» – зазначив Ростислав Гудзінський.

Продовжив прес-конференцію Богдан Козак, який звернувся до мера Руслана Марцінківа, депутатів та громади міста.

«Хочу звернутися до Марцінківа словами Степана Хмари; «за кого ви нас маєте?» – зазначив виступаючий.

За словами Богдана Козака громада вимагає повернення у власність громади усього зеленого простору біля озера на 4 га, а також переведення ділянок 1.3 га, та 2.8 га., з під забудови у землі рекреації.

«Ми не дамо Марцінківу і компанії вкрасти  ці землі, адже вони для нас і наших дітей» – наголосив Богдан Козак.

Якщо влада та депутати не будуть діяти у рамках Закону та не повернуть землі біля міського озера то громада міста вдасться до мирних акцій протесту, зазначив активіст.

На прес-конференцію захисників зеленого простору та побудови Парку ветеранів прийшов і прихильник її забудови Микола Бітюк.

Колишній військовий зазначив, що їх позиція щодо забудови зеленого простору Реабілітаційним центром та комерційною забудовою є незмінною. Вони зібрали підписи під петицією, про негайний розгляд міськими депутатами інвестпроекту.

Микола Бітюк так і не зміг відповісти хто буде фінансувати роботу Реабілітаційного центру, лікарів, технічних працівників тощо.

Натомість представник ГО ІВУВ АТО «Воїн України» Ростислав Гудзінський зазначив, що на його думку фінансування такого центру припиниться одразу після забудови зеленої зони комерсантом.

«Таке вже не раз було, у тому числі і в м. Івано-Франківську»  – зазначив активіст.

Ростислав підкреслив, що Реабілітаційні центри повинні фінансуватися з державного та місцевих бюджетів.

Що було раніше:

2 серпня 2024 франківська міськрада зробила крок до остаточної забудови озера: проголосували за оголошення інвестиційного конкурсу на будівництво реабілітаційного центру в межах вул. Гурика та центрального міського озера.

18 серпня франківчани вимагають створення Парку ветеранів в рекреаційній зоні біля міського озера. 23 серпня проходили Збори прихильників будівництва реабілітаціного центру біля озера у Івано-Франківську, вони закінчились скандалом, 27 серпня учасники Зборів проти забудови зеленої зони біля Франківського міського озера звернулися до президента та правоохоронних органів.

Також читати: Громада вимагає скасування незаконного рішення міськради та створення Парку ветеранів (відео+фото+документи)

20-25% нерухомості під реабілітацію, решта під комерцію: ініціатори центру біля озера пояснили свій проєкт (фото)

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.