В Івано-Франківському обласному театрі ляльок імені Марійки Підгірянки стартував 80 ювілейний сезон

Новини, Суспільство

Художниця-постановниця з Харкова Дар’я Кушніренко займалася оформленням постановки.

Франківськ, театр ляльок імені Марійки Підгірянки, 80 сезон
Художниця-постановниця з Харкова Дар’я Кушніренко. Суспільне Івано-Франківськ

“Я створюю все, що бачить глядач: розповідаю цехам, як робити, створюю макет, повністю оформлюю сцену, ляльки роблю своїми руками. Цим займаються лише ті, хто любить це робити, а таких людей не так багато”, — каже Дар’я Кушніренко.

Заступниця директора театру Тетяна Стефінів говорить, що першу виставу 80 сезону зіграли 12 вересня. Це була прем’єрна постановка за Вільямом Шекспіром “Зимова казка” для дорослих. 14 вересня дійство організували для дітей.

Також у цей день у театрі ляльок відбудеться низка подій у межах фестивалю “Харків (не)релокована культура”.

“У нас є спільний проєкт з Національною спілкою театральних діячів України, яка виграла грант в Українського культурного фонду для того, щоб колективи, які не мають зараз можливості себе реалізовувати, могли показувати свої вистави на сценах інших театрів. На нашій сцені виступає театр ляльок з Харкова. Сьогодні й завтра у нас буде показувати вистави Харківський театр”, — каже Тетяна Стефінів.

Франківськ, театр ляльок імені Марійки Підгірянки, 80 сезон
Для дітей у театрі підготували святкове дійство з казковими героями. Суспільне Івано-Франківськ

До підготовки сезону залучили увесь склад театру. Тетяна Стефінів розповідає, що війна також вплинула на їхню роботу. У цей час країну захищають п’ять працівників театру. Ще частина виїхала на початку повномасштабного вторгнення.

“Ми велику частину творчого складу втратили через війну, тому що хтось воює, хтось виїхав за кордон з тих же причин. Ми не можемо не торкнутися теми війни у нашій творчості. Єдине — не робимо на цьому акцент. У постановках є якийсь невеличкий елемент, де ми згадуємо про наших героїв, про те, що відбувається. Дуже плавно ми про це говоримо. Це покоління зараз росте під час війни, вони розуміють, про що ми кажемо. Нас це болить”, — говорить Тетяна Стефінів.

У новому сезоні актори представлять вистави для дітей різного віку та дорослих. А ще планують показати “внутрішній світ театру”.

“Будемо відкривати творчі склади для дітей — показувати, як народжується вистава, як створюють казку, яку вони бачать на сцені”, — пояснює Тетяна Стефінів.

Франківськ, театр ляльок імені Марійки Підгірянки, 80 сезон
У новому сезоні будуть вистави для дітей та дорослих. Суспільне Івано-Франківськ

14 вересня у театрі відбулася презентація книги Юліти Ран “Пес Патрон і Великий Т” та вистава для дорослих “Калинова сопілка” від Харківського академічного театру ляльок.

15 вересня у тетрі зіграють виставу для сімейного перегляду “Жираф Монс” та презентують артбук “Жираф Монс. Харківська історія воєнної весни”.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 263

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.