У двох громадах Івано-Франківщини виявили сказ

Новини, Суспільство

Йдеться про Богородчанську та Єзупільську громади.

Про це інформує щоденна – онлайн газета Голос ІФ з посиланням на Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Фахівці Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області встановили сказ кота в одному з населених пунктів Богородчанської громади та сказ лисиці в Єзупільській громаді. Фахівці здійснили епізоотичні розслідування за цими випадками,

Аби ліквідувати захворювання на територіях громад, фахівці затвердили план дій, визначили території як несприятливі та загрозливі, наклали карантинні обмеження.

Як розпізнати зараження сказом у людини?

Сказ — це гостре особливо небезпечне вірусне захворювання усіх теплокровних тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи та завжди закінчується смертю.

Симптоми сказу. У людини інкубаційний період сказу, як правило, триває від 7 днів до 3 місяців, але може збільшуватися до 1-го чи 3-х років, залежно від низки факторів:

  • місця, кількості й глибини укусів (найнебезпечніші укуси в обличчя та голову загалом);
  • кількості й активності вірусу, що потрапив у рану;
  • віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

“Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. Після появи симптомів захворювання практично завжди закінчується летально. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку”, – інформують у Центрі громадського здоров’я МОЗ України.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 263

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.