Як 102 бригада ТрО з Івано-Франківщини створює дрони для знищення ворога (відео)

Війна, Новини, Суспільство

Вони їхні очі. А ще засіб дистанційного знищення ворога. Дрони. Незамінна складова української оборони. 102 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ була створена у 2018 році на Івано-Франківщині.

Про це інформує щоденна – онлайн газета Голос ІФ з посиланням на Подробиці.

У квітні 22-го підрозділ в повному складі вирушив в зону бойових дій. Відтоді на Запорізькому напрямку успішно вистежує окупантів і ворожу техніку та ліквідує їх.

І все це дронами власного виробництва. Про унікальний досвід бригади – розкаже Жанна Дутчак.

В Запорізькому степі група окупантів тягне великокаліберний кулемет та облаштовує вогневу позицію. З неба за їхніми діями уважно слідкують бійці підрозділу аеророзвідки 102 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ. Терпляче чекають, поки росіяни добре вмостять… Та скидають на них із дрона гранати.

Ростислав Рудзинський, військовий 102 бригади:

Зараз війна перейшла на новий технологічний рівень, і це правда.

102 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ була створена у 2018 році на Івано-Франківщині. В складі – сім бойових батальйонів. У квітні 22-го бригада в повному складі поїхали в зону бойових дій. З того часу на Запорізькому напрямку успішно вистежує окупантів і ворожу техніку та “утилізовує”.

Ростислав Рудзинський, військовий 102 бригади:

Щодня працюють на лінії бойового зіткнення, тому ці дрони теж потрібні щодня.

Держава, волонтери, благодійники, органи місцевого самоврядування – всі їх підтримують безпілотниками, розповідають бійці. Щоправда, за характеристикою ці БПЛА не завжди годяться для роботи.

Ростислав Рудзинський, військовий 102 бригади:

У більшості випадків вони потребують цих доопрацювань. Можна переробити, але це завжди питання задачі й комплектуючих, які потрібні для того, щоб переробити дрон. Адже, можливо, буде не такий потужний відеопередавач, який потрібен нашим операторам в даних умовах. Можливо, там буде стояти лише денна камера, а нам треба в сутінках працювати.

Тож на початку цього року у воїнів виникла ідея збирати дрони та РЕБи для потреб своєї бригади власними силами.

Ростислав Рудзинський, військовий 102 бригади:

І невеличка команда з двох людей почали це робити. І стикнулися із першою проблемою, що комплектуючі коштують грошей, і потрібно якесь фінансування для цього. Ми сіли, і такою невеликою компанією військових і цивільних наших друзів створили проєкт “Бойові ворони”.

Ростислав – ідейний натхненник і ініціатор проєкту. Каже: головна його мета – забезпечити постійну фінансову підтримку для виробництва дронів та приладів РЕБ. А це можливо лише за умови наявності підписки на донати. З технічними нюансами бійцям допоміг благодійний фонд “Повернись живим”, який відкрив у себе під їхній проєкт окремий спеціальний субрахунок. У квітні “Бойові ворони” публічно стартувати.

Жанна Дутчак, кореспондентка:

Підписатися на донати доволі просто. Ось так виглядає сторінка проєкту. Суму підписки можна вибирати від 200 гривень – це найменше, і аж до десяти тисяч. Є також опція й одноразового донату. Підтримати виробництво дронів та РЕБів хоче і наша знімальна група, тож оформляємо підписку.

За п’ять місяців донатами та підписками проєкт військових підтримали вже понад півтори тисячі людей. На суму мільйон триста тисяч гривень.

Ростислав Рудзинський, військовий 102 бригади:

Десь півтора місяця після початку проєкту ми отримали перші відгуки від наших побратимів, які сказали: ми думали люди втомилися, але якщо люди готові підписуватися, щомісячно вкладатися якоюсь сумою, то у хлопців бойовий дух завдяки цьому підвищується.

Сто відсотків зібраних коштів йде на закупівлю комплектуючих – кажуть бійці. Виготовляють дрони та РЕБи не в одному місці, їх є кілька. А саме виробництво на кожному етапі контролюють інженери бригади.

Дронами власного виробництва, кажуть бійці, вони нині забезпечують лише частину своїх потреб. Але могли б покривати й всі сто відсотків при збільшенні фінансової підтримки. А ще завдяки проєкту працюють зараз на випередження ворога.

Ростислав Рудзинський, військовий 102 бригади:

У нас є дані радіоелектронної розвідки, що росіяни літають на таких то частотах. Маємо зв’язок не лише із нашою бригадою, але й збираємо інформацію й інших підрозділів, і розуміємо, що скоріше за все на нашому напрямку з’являться FPV-дрони ворожі з іншими характеристиками. І ми передбачаємо і замовляємо комплектуючі.

“Бойові ворони”- унікальний проєкт. 102 – єдина нині в Україні бригада ТрО, яка змогла налагодити власне виробництво БпЛА та РЕБів та забезпечити його постійну фінансову підтримку. Своїм досвідом її бійці готові ділитися з іншими підрозділами.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 263

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.