Унікальні артефакти Трипільської культури розкопали археологи на Івано-Франківщині (фото)

Новини, Суспільство

Археологічні розкопки в селі Залуква Галицької громади на Івано-Франківщині розкрили нові факти про ранній етап Трипільської культури в області.

Про це інформує щоденна – онлайн газета Голос ІФ з посиланням  на Версії ІФ.

На Прикарпатті триває важливе археологічне дослідження, яке відкриває нові сторінки давньої історії України. У селі Залуква Галицької громади Івано-Франківської області вчені вже четвертий рік поспіль проводять розкопки двошарового поселення часів Трипільської культури та культури Ноа бронзової доби.

посуд Трипільської культури, розкопки, Франківщина

Кандидат історичних наук Тарас Ткачук повідомив Суспільному про нові знахідки, виявлені влітку 2024 року. Серед них – залишки глиняної хати та комплекс ям, в одній з яких знайдено фрагменти близько 300 одиниць посуду.

“Там є мальований і кухонний посуд. Мальованого значно більше. І що цікаво, є посуд не Трипільської культури, а культур, які їй синхронні. Є посуд Маліцької культури, яка була на території Малої Польщі й сучасної Волині. Панівним у розписі посуду є чорний колір. Використовували також білий та червоний. Зображення, на жаль, фрагментоване і важко його розгледіти, але часто це — різноманітні смуги, овали та орнаменти”, — каже Тарас Ткачук.

Особливістю знайденого посуду є використання чорного кольору як домінуючого в розписі, а також білого та червоного. Орнаменти представлені різноманітними смугами, овалами та іншими візерунками.

Поселення розташоване на лівому березі річки Луква, притоки Дністра. За словами археолога, ця знахідка є унікальною, оскільки раніше вчені не припускали існування раннього етапу Трипільської культури на цих землях.

фрагменти давнього посуду, розкопки, Франківщина

“Період раннього Трипілля ділять на етапи. Етап А – це приблизно 4500 років до нашої ери. Етап В – поки що точних дат немає, але це орієнтовно 4000 років до нашої ери,” – пояснив Тарас Ткачук.

Роботи над історичною знахідкою в Галицькій громаді наразі призупинили.

“Геофізики зі Львова там ще знайшли кілька хат. І якщо все буде добре, то навесні продовжимо ці роботи”, — каже Тарас Ткачук.

Археолог додає: вперше поселення раннього етапу Трипільської культури на Прикарпатті встановили понад п’ять років тому в селі Козина Івано-Франківського району.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канали Голос ІФ, Гудзінський NEWSтік-ток Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.