Мобілізація: що загрожує тим, хто не оновив свої дані та як виявляють порушників на Прикарпатті

Новини, Суспільство

Згідно із законом №10449 про мобілізацію, який вступив у дію 18 травня, всі військовозобов’язані мали оновити свої військово-облікові дані.

Про це інформує щоденна – онлайн газета Голос ІФ.

Що загрожує тим, хто не оновив свої дані та як виявляють порушників.

У Міністерстві оборони пояснювали, що військовозобов’язані громадяни, які не оновили свої дані до 16 липня, можуть отримати штрафи від 17 тисяч до 25,5 тисяч гривень.

Крім того, окремий штраф можна отримати за непроходження ВЛК.

“Після 17 липня стосовно тих громадян, які несвоєчасно оновили облікові дані, відкриють адміністративні провадження.

Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено розмір такої відповідальності на сьогодні від 17 тисяч до 25,5 тисяч гривень.

Водночас громадяни зможуть оскаржити такі рішення в суді, надаючи підтверджуючі документи, що дійсно вони не змогли оновити дані своєчасно”, — розповідав раніше директор Департаменту кадрової політики Міністерства оборони України Марк Андрусяк.

У разі несплати штрафу кошти можуть стягнути з банківського рахунку. Також, такі кошти можуть бути стягнуті користуючись з майна боржника.

Тим часом військовозобов’язаний може або сплатити штраф, або звернутися до суду — аби спробувати оскаржити таке рішення. У разі програшу у суді, у людини є п’ятнадцять діб для того, аби добровільно сплатити штраф. В іншому випадку справа дійде до виконавчого провадження.

Крім штрафів, людину можуть обмежити у праві керування авто. Обмеження права на керування транспортним засобом для військовозобовʼязаних, які ухиляються від призову, скасують після оновлення даних у ТЦК і СП.

“За п’ять днів після того, як людина, яка має з’явитися до ТЦК і СП, і ухиляється, видається вимога щодо виконання обов’язку військовозобов’язаного.

За десять днів, якщо вона ігнорує її, йде звернення до суду, і суд приймає рішення стосовно обмеження права керування транспортним засобом. Важливо пам’ятати, що це обмеження тимчасове.

Якщо людина оновлює свої дані, то це обмеження скасовується”, — зазначав раніше речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін.

Разом з тим, законодавство передбачило, коли позбавити людину можливості керувати авто не можна. Це, зокрема, якщо авто для людини є основним джерелом заробітку або ж в родині є людина з інвалідністю. Наразі, до кінця не відомо, як саме працюватиме механізм обмеження керування транспортним засобом.

Водночас, як інформував раніше виконувач обов’язків заступника начальника Івано-Франківського обласного територіального центру комплектування і соціальної підтримки, підполковник Андрій Мороз, на Прикарпатті є чимала кількість тих, хто свої дані не оновив.

“Громадяни, які не оновили дані, перебувають у розшуку поліції. Наші співробітники кожного дня їх виявляють під час заходів з оповіщення та передають Нацполіції”, — розповів Мороз.

Разом з тим, продовжує підполковник, ті хто немає військово-облікових документів теж є порушниками військового обліку. Є також категорія громадян, які мають право на відстрочку від служби, але з якихось причин не оновили дані.

“Ті, хто має військово-облікові документи невстановленого зразка також порушники.

Таких людей є багато. Всі вони перебувають у розшуку і щоденно їх виявляють працівники ТЦК та СП. Ми передаємо їх представникам поліції, їх притягують до адмінвідповідальності.

Далі ми здійснюємо всі заходи щодо того, аби актуалізувати всі дані особи, і якщо вона підлягає призову та мобілізації, то автоматично проходить військово-лікарську комісію.

Якщо стан здоров’я людини дозволяє їй проходити військову службу, і вона немає права на відстрочку, то для неї відразу визначається навчальний центр і надалі підрозділ, де вона нестиме службу”.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канали Голос ІФ, Гудзінський NEWSтік-ток Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.