На Івано-Франківщині зафіксовано три випадки отруєння грибами, серед постраждалих – підліток та пенсіонери

Здоров'я, Новини, Суспільство

В Івано-Франківській області з початку жовтня 2024 року зареєстровано випадки отруєння грибами у Косівському та Івано-Франківському районах, внаслідок яких постраждали троє осіб, включаючи неповнолітнього.

Про це інформує щоденна – онлайн газета Голос ІФ з посиланням на Версії.

На території Івано-Франківської області з початку грибного сезону у жовтні 2024 року зафіксовано три випадки отруєння грибами, про що у коментарі Суспільному повідомив генеральний директор Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Руслан Савчук.

Три випадки отруєння грибами за минулий тиждень зафіксували на Львівщині

“Станом на 22 жовтня на Прикарпатті зареєстровано два випадки отруєння грибами, внаслідок яких постраждали троє осіб: двоє пенсіонерів віком понад 60 років та 14-річний учень одного з франківських ліцеїв, які самостійно збирали білі мухомори та сироїжки, після вживання яких відчули симптоми отруєння”, – повідомив Руслан Савчук.

За словами керівника центру, потерпілі пенсіонери проходили лікування у Косівській центральній районній лікарні, тоді як неповнолітній отримував медичну допомогу в Івано-Франківській обласній дитячій клінічній лікарні, при цьому наразі фахівці проводять епідеміологічне розслідування для з’ясування обставин отруєння підлітка, оскільки інші члени його родини не постраждали.

“Порівняно з аналогічним періодом минулого року, коли було зареєстровано шість випадків отруєння грибами з дев’ятьма постраждалими, включаючи четверо дітей, цьогорічна статистика є дещо нижчою, проте викликає занепокоєння той факт, що навіть досвідчені грибники поважного віку не завжди можуть правильно ідентифікувати їстівні гриби”, – зазначив Руслан Савчук.

Основні правила безпечного збору та споживання грибів: експерти нагадують про заходи профілактики отруєнь

Фахівці з безпеки харчування наголошують на важливості дотримання базових правил при зборі та приготуванні грибів, що допоможе уникнути потенційно небезпечних наслідків для здоров’я.

“Першочергово варто пам’ятати, що гриби категорично протипоказані для споживання дітям, людям похилого віку та вагітним жінкам через особливості їхнього організму та підвищений ризик ускладнень”, – наголошують експерти.

При зборі грибів необхідно дотримуватися декількох ключових принципів: збирати виключно добре відомі види грибів, ретельно оглядаючи кожен екземпляр та звертаючи увагу на всі елементи гриба – від кольору капелюшка до структури ніжки, уникати збору грибів поблизу автомагістралей, промислових зон та забруднених територій, а також не збирати гриби під час посухи.

“Термічна обробка грибів має проводитися в день збору, при цьому необхідно провести щонайменше триразове відварювання у підсоленій воді протягом 30 хвилин кожне, категорично забороняється куштування сирих грибів, а готові страви слід зберігати в емальованому посуді в холодильнику не більше 24 годин”, – рекомендують фахівці.

Варто враховувати, що симптоми отруєння можуть проявитися в широкому часовому діапазоні – від півгодини після вживання до кількох діб, тому при найменших ознаках погіршення самопочуття необхідно негайно звертатися за медичною допомогою.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канали Голос ІФ, Гудзінський NEWSтік-ток Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.