Горіховий сад та люди: як на Прикарпатті чоловік книжку про односельців написав

Новини, Суспільство

Житель села Князівське Дубівської громади, що на Рожнятівщині Іван Василишин посадив біля свого будинку горіховий сад і назвав кожне деревце прізвиськами родин села. А ще чоловік видав книгу “Горіховий сад”, де висвітлив життя цих родин.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

У розмові Іван Василишин повідомив, що коли перебував на місцевому кладовищі, то не знав чиї це могилки навіть за прізвищами. Каже, тоді й виникла ідея на своїй земельній ділянці висадити горіхові дерева і кожному дати прізвисько сім’ї про яку хотів розповісти. Ходив князівчанин від хати до хати і збирав інформацію, ретельно записував все, що розповідали йому односельці-старожили. Згодом ці записи й лягли в основу написання книги “Горіховий сад”.

“У селах часто людей кличуть не за іменами, а за їх прізвиськами, – говорить Іван Василишин. – Бо село – це найперше люди, які тут живуть. Саме вони творять історію населеного пункту. Мій горіховий сад росте. Радію, бо кожне деревце має прізвисько сільської родини, а деякі дерева навіть дають вже плоди”.

Пан Іван зазначив, що в його садку є й молоді деревця, яким лише по 2 роки. Але чоловік має надію, що й вони добре наростуть і стануть плодоносити. Автор книги порівнює людей села, про яких йдеться в описах, з горіхами саду. Бо горіхи, як люди, кожен відрізняється своєю формою, змістом, зростом. Стверджує, що їх всіх об’єднує любов до Батьківщини, християнської віри і рідної землі, на якій доводиться важко працювати, щоб вижити в цьому світі.

Івану Василишину виповнилося 72 роки. Каже, що в його віці стає чим раз важче доглядати за горіховим садом. Але чоловік із захопленням розповідає про корисні властивості цих дерев. Стверджує, що саме горіх символ довголіття та доброго здоров’я. Про це добре знали наші предки, які вживали і горіхове молоко.

“Кожен з нас має своє прізвище, – підсумовує пан Іван. – А прізвиська передаються тільки в усній формі з покоління в покоління. Тому деякі залишаться жити в назвах горіхів мого саду та увіковічнені у моїй книзі”.

Мар’яна ЛОКАТИР

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.