Як допомогти людині, яка тоне: прикарпатцям розповіли алгоритм дій

Новини, Суспільство

Головними причинами загибелі людей на водних об’єктах є купання в непристосованих для цього місцях, нехтуваннями елементарними заходами безпеки при поводженні на воді та купанні у нетверезому стані.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на речницю Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христину Перцович під час пресбрифінгу в ОДА.

Як наголосила речниця Івано-Франківщини, коли людина тоне, то не обов’язково голосно кричить та активно махає руками.

“Більшість людей тоне тихо й непомітно, недалеко від берега. В оточенні людей, які можуть про це навіть не здогадуватися.

Людина може хаотично рухатися, боротися з течією, намагатися охопитися за предмети на воді або бити по воді, пробувати вилізти на воду ніби це якийсь невидимий стовп”, — каже Перцович.

Також слід звернути на такі неочевидні ознаки:

  • як хаотичні переведення погляду та рухів головою;
  • занурення голови у воду;
  • відсутність рухів ногами, адже непритомні або слабкі люди не залучають їх у плаванні.

“Якщо ви не впевнені, що людині потрібна допомога і вона перебуває далеко від берега, то варто запитати, чи все в порядку. Якщо не почули відповіді — дійте.

Спершу покличте на допомогу рятувальників або ж інших людей, які добре вміють плавати. Повідомте рятувальників за номером “101”. Перш ніж залізти у воду самому адекватно оцініть свої фізичні можливості.

Якщо все ж таки вирішили йти у воду, то спершу потрібно зафіксувати точку останнього візуального контакту з плавцем. Наприклад, на березі по прямій від нього залиште своє взуття.

Це потрібно для того, щоб ви змогли побачити свою відправну точку, якщо людина піде під воду”, — підкреслила Перцович.

Перцович зазначила, якщо не зробити позначки, то можна за секунду загубити місце, де щойно була людина.

“Якщо у вас є жилет, круг, чи інший рятівний засіб, то виставте його між собою та постраждалим. Це дасть йому змогу вчепитися за цей рятівний круг, заспокоїтися. Не підпливайте до людини фронтально. У паніці вона може схопитися за вас та потягти на дно.

Якщо вас схопили за руки, ноги чи голову — намагайтеся негайно вивільнитися. Краще підплисти до людини зі спини, пірнути під неї та виштовхати на поверхню. Поверніть людину на спину, візьміть під пахви або за голову в районі вух й тягніть до берега, працюючи ногами.

Покладіть на рівну поверхню та звільніть дихальні шляхи від води. Витягніть вниз нижню щелепу та перевірте, чи немає в роті сторонніх предметів. Не зливайте воду з легень, перекидаючи людину через коліно. Тому що в людини може бути травма хребта — і ви тільки завдасте шкоди.

Потрібно одночасно й обережно перевернути голову, шию, корпус людини на бік, щоб вода вилилася з рота. Якщо людина дихає, але без свідомості, то переверніть її на бік та чекайте приїзду швидкої медичної допомоги. Не бийте, не щипайте, не трусіть і не давайте нашатирний спирт. Це не рятує, а навпаки може зашкодити.

Якщо ви не розумієте, чи дихання є, або дихання точно немає, то негайно переходьте до серцево-легеневої реанімації. Якщо поруч з вами нікого немає, то закличте на допомогу, оскільки до приїзду швидкої одному фізично складно робити реанімацію якісно.

Якщо поруч з вами є люди, то попросіть викликати швидку медичну допомогу, або ж викликайте самостійно.

Покладіть телефон на гучний зв’язок, проводьте  не прямий масаж серця й одночасно відповідайте на запитання диспетчера та обов’язково дотримуйтесь його рекомендацій”, — резюмувала Перцович.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.