Опитування показало, як змінилась соціальна дистанція між мешканцями різних регіонів України

Війна, Новини, Суспільство

Соціологи дослідили, як змінилась соціальна дистанція між мешканцями різних регіонів України протягом 18 років.

Про це йдеться у результатах опитування, яке провела соціологічна служба Центру Разумкова, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Фіртку.

«У політиці як російської, так і радянської влади стосовно України та українців простежувалася тенденція протиставлення різних частин українського етносу, одна з яких трактувалася як «лояльна», «проросійська», інша — сепаратистська чи націоналістична.

У СРСР такою «стигматизованою» (з погляду нелояльності до Росії) групою стали західні українці (насамперед галичани).

Подібний пропагандистський вплив мав наслідком «ідеологічну стигматизацію» жителів західних областей України, що спостерігалася не лише в СРСР, але під впливом сформованих в СРСР стереотипів — ще тривалий час після здобуття Україною незалежності.

Це зокрема, проявилося у формуванні негативного образу жителів Західної України як «бандерівців», «буржуазних націоналістів» та у спонуканні соціального дистанціювання від них жителів інших регіонів України», — зазначають дослідники.

Під час опитування, що проводили у травні 2006 року, оцінюючи наскільки жителі різних регіонів України та деяких сусідніх країн близькі до них за характером, звичаями, традиціями, загалом громадяни України оцінювали близькість до них жителів західних регіонів країни (Галичини, Буковини, Волині, Закарпаття) нижче, ніж жителів інших регіонів України, а жителі Південного і Східного регіону навіть значно нижче, ніж жителів Росії.

Так, жителі Південного регіону оцінювали власну близькість за характером, звичаями, традиціями із жителями Галичини 4,3 балами за шкалою від 0 до 10, тоді як близькість із жителями Росії — 7,3 балами, а жителі Східного регіону — відповідно 4,7 і 7,6 балами.

У 2024 році самооцінка близькості із західними регіонами зросла загалом по країні порівняно з 2006 та 2021 роках. Так, самооцінка близькості із жителями Галичини зросла з 5,9 бала у 2006 і 6,0 бала у 2021 до 6,6 бала у 2024.

Також, зросла самооцінка близькості із жителями Центрального регіону (відповідно 7,5, 7,4 і 7,8 бала). Порівняно з 2021 зросла самооцінка близькості з Південним регіоном (з 6,5 до 6,8 бала) та Слобожанщиною (з 6,6 до 7,0 бала) та не змінилася на статистично значущому рівні самооцінка близькості із Кримом (відповідно 5,7 і 5,8 бала).

Разом з тим, самооцінки близькості із цими трьома регіонами зараз нижчі, ніж у 2006 Самооцінка близькості з Донбасом у 2024 (4,9 бала) нижча, ніж у 2006 (7,3 бала) та 2021 (5,4 бала).


Довідково: опитування проводили з 6 по 12 червня методом face-to-face на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії.
Опитали 2016 респондентів віком від 18 років.
Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.
Разом з тим, додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.