На Івано-Франківщині працюють мобільні медичні бригади: яку допомогу можна отримати (відео)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Для підсилення первинної ланки медицини в глибинці Червоний Хрест запустив спеціальний проєкт – мобільні медичні бригади. Екіпажі медиків щодня вирушають у віддалені населені пункти й будинки для внутрішньо переміщених осіб.

Про це інформує щоденна – онлайн газета Голос ІФ з посиланням на сюжет Подробиць.

Обстежити стан здоров’я у них можуть всі охочі.

Жителі Гринівки поспішають до ФАПу. Там сьогодні працює мобільна бригада Червоного Хреста. У це гірське село медики навідуються двічі на тиждень. Приймають всіх охочих.

Марія Василівна має проблеми із тиском та серцем. Здоров’я у жінки похитнулося після загибелі сина на фронті.

Марія Гринів, жителька села Гринівка:

У мене тиск, я вся на нервах. Два роки тому загинув син, мені важко переносити це. Не можу ніяк із цим змиритися. І ходжу, вони мене рятують.

Ще пів року тому, аби виміряти рівень цукру в крові чи зробити укол, пенсіонерка мусила їздити аж у центр громади. Викликати швидку – теж проблема. Мобільний зв’язок у селі з’явився лише кілька місяців тому.

Марія Гринів, жителька села Гринівка:

У Старі Богородчани потрібно було добиратися. Там я ніколи не могла свою сімейну Наталію Степанівну застати. То вона у відпустці, то десь поїхала. Рятувалася від людей: той щось скаже, той скаже. І так те п’ю, те п’ю. Так рятувалися самі.

Раніше сімейна лікарка приїжджала сюди раз на тиждень. Та через малу зарплату звільнилася.

Марія, жителька села Гринівка:

Попробуйте, в мене тиск був такий, двісті. От їдь до Богородчан, а там вколять і звідти їдь чим хочеш. І сиди пів дня в Богородчанах, бо не маєш чим приїхати, а йти пішки я не годна після уколів.

Медична бригада Червоного Хреста почала навідуватися в Гринівку пів року тому. Волонтери забезпечують і ліками першої потреби.

– А це передасте ще тій жінці, вона пішла і ми не встигли. Їй дасте і будете самі приймати. Там сто таблеток. – А дайте мені ще щось таке від нервів, заспокійливе.

Це всеукраїнський проєкт Товариства Червоного Хреста. На Прикарпатті його запустили в листопаді 22-го. Починали з двох екіпажів, нині їх в області вже шість.

Марія Біллєр-Катрич, заступниця голови Івано-Франківської обласної організації товариства Червоного Хреста України:

Ми розуміємо, що навантаження на сімейного лікаря і персонал первинної ланки – надзвичайно велике. Тому саме для підтримки первинної медичної допомоги був створений цей проєкт, змогти доїхати до тих бенефіціарів, які перебувають у важкодоступних населених пунктах.

У складі кожної мобільної бригади – лікар сімейної практики, дві медсестри та водій. У пріоритеті – віддалені села та місця проживання переселенців.

Василина Костюк, лікар мобільної медичної бригади Івано-Франківської організації Товариства Червоного Хреста:

Повідомляють людей, що приїде медична бригада, будуть надаватися такі й такі послуги, відповідно люди збираються. І ми їх обслуговуємо. Багато є людей, особливо по шелтерах. Ситуація там, м’яко кажучи, важка, бо якщо на ФАПі хоча б десь є фельдшер, то люди внутрішньопереміщені зазвичай зовсім позбавлені медичної допомоги.

Медичні послуги надають такі самі, як і сімейні лікарі.

Василина Костюк, лікар мобільної медичної бригади Івано-Франківської організації Товариства Червоного Хреста:

Вимірюється артеріальний тиск, цукор крові, сатурація. Маємо також кардіограф, можемо зробити кардіограму. Ми все фіксуємо в “Медиксі” – в електронній системі. Тобто це все вноситься в систему. Так працюємо як лікарі первинки.

За потреби медичні бригади виїжджають додому. Як до цього літнього подружжя. Бо часто хворіє.

Марія Петрівна, жителька села Гринівка:

Я сама нікуди, не бачу. У мене найгірше, що не бачу. Цукор в мене віддавна. Дідо заслаб, я заслабла, і що робити. І добре, що вони приїхали. Я як вчула, що вони, то так втішилися.

На рахунку медичних бригад вже понад сорок тисяч візитів до пацієнтів. А коли почався збір урожаю на городах, то почастішали звернення зі скаргами на високий тиск.

Василина Костюк, лікар мобільної медичної бригади Івано-Франківської організації Товариства Червоного Хреста:

Зараз пік гіпертонії. Село, городи. Людина як зранку о 8 годині на городі зігнулася, так ввечері о 8 розігнулася. Ну, і на наступний день тиск 200, людина приходить, не знає, що з нею робиться.

У Червоному Хресті планують розширювати перелік послуг мобільних бригад і залучати до роботи інших спеціалістів, як-от кардіологів, невропатологів, офтальмологів та гінекологів.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канал Гудзінський NEWStiktok Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 263

 

 

 

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.