На Прикарпаття триває збір соняшника, гречки та сої (відео+фото)

Новини, Суспільство

На Прикарпатті триває збір соняшника, гречки та сої. Чи багатий врожай везуть з полів? Які найбільші виклики для фермерів зараз?

Про це інформує щоденна – онлайн газета Голос ІФ з повідомляє Подробиці.

На полі в сімнадцять гектарів в селі Підлужжя збирають соняшник – розповідає журналістка Жанна Дутчак. Аграрії кажуть: жнива розпочали раніше, ніж торік.

Дмитро Сергенюк, заступник директора агропідприємства:

Погодні умови сприятливі, дозволяють зібрати врожай вчасно, тому працюємо.

Поля із соняшником агропідприємство має у чотирьох селах. Стартували напередодні з Радчі. За два дні обробили майже 30 гектарів.

Соняшник вирощують уже другий рік, розповідають аграрії. Починали із сорока гектарів, цьогоріч засіяли майже шістдесят. Попри вибагливість і примхливість цієї культури, вродило добре. Майже три тонни з гектара.

Дмитро Сергенюк, заступник директора агропідприємства:

Технологи підібрали сорт більш сприятливий для наших кліматичних умов та ґрунтів, бо ми вже провели збір близько 28 гектарів соняшника, то маємо перші лабораторні аналізи, вони відповідають нормам. З високою олійністю, з низькою вологою та сміттєвою домішкою, і щодо тоннажу – на порядок краща ніж в попередньому році.

Микола Вітенко, директор Департаменту комунальних ресурсів та сільського господарства Івано-Франківська:

Досить хороший урожай отримали – і надалі будемо працювати з цією культурою, бо бачимо, що і клімат змінився. Якщо в західній Україні так масово не вирощували професійно, то зараз клімат дозволяє це робити.

Зібраний соняшник продаватимуть. Ціна на нього цьогоріч приваблива.

Дмитро Сергенюк, заступник директора агропідприємства:

Двадцять четвертий рік осіннього врожаю досить хороший. Є і ціна на продовольство загалом, і в порівнянні із попередніми двома роками можна сказати, що цей рік фермера. І в порівнянні із попереднім роком, соняшник закупляють за вищою ціною. Зараз ціна коливається від 18 тисяч до 21.

Задля продовольчої безпеки аграрії щороку збільшують посівні площі та розширюють асортимент культур. Окрім соняшника, вирощують також гречку, сою, озиму пшеницю.

Руслан Марцінків, Івано-Франківський міський голова:

Соняшник ми продаємо, а інші культури ми також вирощуємо для себе, такі, як: пшениця, гречка. Тому завдяки тому, що люди вже знають, люди дають землі, ми маємо можливість обробляти, і земля не пустує. Дякуємо Господу Богу за погоду, за те, що цього року добра погода, добрий урожай, дало нам можливість обробити всі поля. І дякую нашим захисникам.

Загалом цьогоріч у громаді засіяли понад 180 гектарів землі.

Тарас Борин, староста села Радча Івано-Франківської МТГ:

Люди хочуть здавати паї свої. Цього року буде презентувати допомогу населенню – це 100 мішків вищого сорту борошна. Ми будемо роздавати його сім’ям військовослужбовців, сім’ям загиблих військовослужбовців, а також соціальним верствам населення, які цього потребують: інвалідам І групи, одиноким людям.

Після завершення збору врожаю соняшника, аграрії одразу візьмуться за гречку та сою.

Підписуйтесь на наші новини у суціальних мережах: facebook Голос ІФyoutube Голос ІФtiktok Голос ІФ.

Також рекомендуємо підписатися на телеграм-канали Голос ІФ, Гудзінський NEWSтік-ток Gudzinskiy_lifetiktok Golosukrainayoutube Ростислав Гудзінськийтут новини виходять швидше та без цензури. Підписуйтесь будьмо разом!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.